Ținutul Ghimeșului

Lunca de Jos (Gyimesközéplok)

Aflat la est de Miercurea-Ciuc, la 39 km pe traseul DN 12A, localitate de sine stătătoare din jurul anului 1810. Este contopit aproape complet cu Lunca de Sus, este delimitat de văile pârâurilor Boroș și Recea. De asemenea compus din cătune mai mici, "pârâuri" cum li se spune pe aici. După construirea căii ferate Miercurea-Ciuc - Valea Ghimeșului a cunoscut prima perioadă de dezvoltare, fiind un centru local de comerț aproape de granița cu Moldova, având și căteva fabrici de cherestea. Comuna are un total de 5.317 locuitori. Cea mai importantă așezare este centrul comunal, Lunca de Jos cu 1.175 locuitori. Comuna dispune de băi locale la Valea Întunecoasă, folosit în afecțiuni reumatice.

Seria localităților din direcția curgerii apelor:

 • Valea Boroș. Pârâul Boroș, afluent din dreapta al Trotușului este locuite de 429 persoane.
 • Valea Întunecoasă. Afluentul din Stânga al Trotușului, se află la 33 km est de Miercurea-Ciuc, la 1,4 km vest de traseul DN 12A, la o altitudine de aproximativ 900 m. În jurul anului 1900 la începutul văii s-au construit băi de apă minerală foarte căutate pentru puterile curative (afecțiuni reumatice și cardio-vasculare). Are 11 vane cu apă încălzită. Apare în documentele vremii încă din 1797, are 240 de locuitori.
 • Valea Capelei. O vale relativ scurtă, a unui afluent din dreapta al Trotușului, locuit de 319 persoane, lângă halta CFR Tarcău. Aici este una din cele mai vechi biserici ai văii Ghimeșului, construit în 1853.
 • Valea lui Antaloc. Pârâul Antaloc, cunoscut și ca pârâul Nașcalat este un afluent din stânga a Trotușului. Valea este locuită de 254 locuitori.

Punctul cel mai estic al localității este punctul de vărsare a pârâului Valea Rece în Trotuș, străbătut de DJ 127A. Este cel mai important afluent pe teritoriul Județului Harghita al Trotușului, valea găzduind la rândul ei o serie de localități mici:

 • Valea Band. Prima vale spre stânga, ultima localitate dinaintea întrării în județul Bacău.
 • Kovaș. La 2,5 km de intersecția cu calea ferată, afluent din dreapta, vizavi de Valea Band.
 • Șălămaș. În mica vale la sfârșitul secolului al XIX-lea a existat o mină de lignit.
 • Valea Rece. Aflat în valea principală, pe traseul DJ 127A pe o lungime de 9 km, în 1992 avea 2.214 locuitori. Prima atestare documentară datează din 1750. Mica capelă din lemn datează din secolul al XIX-lea.
 • Iavardi. Una din cele mai frumoase văi din Ghimeș. Aici se află Capela din lemn Sf. Anton, construit în secolul al XIX-lea, monument conform Registrului Monumentelor Județului Harghita (1992).
 • Poiana Fagului. La 10 km de DN 12A, în anul 1992 avea 70 locuitori.
 • Barațcoș. Capătul văii, la poalele muntelui Barațcoș (1340 m). În 1992 avea 255 locuitori. Afluentul din dreapta, pârâul Muhoș găzduiește izvoare de apă minerală și o mică baie cu ape minerale.
 • Puntea Lupului. Cătunul până în 1913 făcea parte din Dănești, se află la 18,5 km de la DN 12A, 57 km de Miercurea-Ciuc, are 161 locuitori. DJ 127A trece prin cătun, și prin valea pârâului Dămuc ajunge pe DN 12C la Bicaz-Chei (jud. Neamț).
 • Trei Fântăni. Cătunul de la poalele Hășmașului Negru (1792 m) se află în valea superioară a pârâului Bicazul Mic.

Revenind din Valea rece ultimul grup de așezări a județului se află în valea Pârâului Mare.

 • Valea Mare. Afluent din dreapta a Trotușului, găzduiește o mică fabrică de cherestea și câteva izvoare de ape minerale.

Alte repere turistice: la nr. 822: gospodărie țărănească de la începutul secolului al XIX-lea. La nr. 850 moara de postav a lui Kicsi Káruly Péter de la începutul secolului al XIX-lea. La nr. 1041 moara și atelierul de lăcătușerie a lui Csillag Péter din secolul al XIX-lea. Sunt considerate monumente conform registrul Monumentelor județului Harghita (1992).