Ținutul Ciucului

Siculeni (Madéfalva)

Localitatea cu populația cea mai mare a Ciucului de Mijloc se află la o altitudine medie de 680 m, pe lunca Oltului, pe traseul DN 12, la poalele vârfului Harghita Siculenilor (1710 m). Nod de cale ferată important, cu toate că stația CFR la ora actuală poartă numele satului vecin, Ciceu. (În trecut a mai purtat numele de Madefalău și Petru Rareș). În 1992 avea 2.812 locuitori. Din punct de vedere administrativ de comuna Siculeni aparțin satele Ciceu, Ciaracio, Racu și Satul Nou.

De numele localității sunt strâns legate evenimentele din 1764, când, ca urmare a refuzării înrolării în armata austriacă peste 200 de secui au fost măcelăriți. (SICULICIDIUM).

Biserica romano-catolicăse află pe malul drept al Oltului. Aparținea de parohia din Racu, este parohie de sine stătătoare din 1911. Prima biserică proprie a fost construită în anul 1743. În prealabil în cimitir a existat o căpâlnă datată din secolul al XIV-lea, demolată în 1840.

Ciaracio (Csaracsó)

Vatra satului se află la sud de Siculeni, pe malul drept al Oltului, la confluența acestuia cu pârâul "Fûrész". Cele două localități sunt despărțite de dealul "Szeges-tető". Orbán Balázs amintește existența în apropiere a podișului "Egresmejjék", loc unde se cultiva ovăz. Odinioară a fost vestit pentru gatterele sale acționate cu forța apelor - la un moment dat au existat opt gattere și un atelier de prelucrare a cojilor de lemn în vederea obținerii materialelor necesare prelucrării pieilor de animale. De asemenea a fost vestită "apa de brad" - palinca (de fapt un soi de gin caracteristic Secuimii) produs din fructele de ienupăr. Din punct de vedere administrativ aparține de Siculeni. Conform datelor recensământului din 1992 a avut 145 locuitori. Localitatea poate fi vizitată din Subpădure sau din Ciba, aflate la 4 km distanță lângă DN 13A.

Trasee turistice

  • La Harghita-Băi: Monumentul SICULICIDIUM - Ciaracio - Cetatea Ciceului - vârful Piricica (1050 m) - Pârâul "Borvíz" - Harghita-Băi. (Traseu marcat cu punct albastru, lungime 15 km, diferență de nivel 460 m, 5 ore).
  • La vârful Harghita-Siculeni: Monumentul SICULICIDIUM - Ciaracio - Vârful Bradul Ascuțit (1009 m) - Valea "Szeges-patak" - vârful Harghita-Siculeni (1709 m). (Traseu marcat cu cruce albastră, lungimea 14 km, diferență de nivel 830 m, 5 ore.)