Ținutul Ciucului

Frumoasa (Csíkszépvíz)

Vatra satului se află pe traseul DN 12A la 22 km de Miercurea-Ciuc în valea pârâului Frumoasa. În secolele XVII-XVIII a fost cel mai important centru comercial al Ciucului, grație coloniei de armeni care s-au stabilit aici în anul 1672, când 60 de familii s-au refugiat din Moldova. În anul 1992 avea 1.768 locuitori. Populația armeană a fost asimilată, dar urmașii familiilor armenești sunt conștienți de originea lor, și se declară ca fiind armeni-maghiari. Comunitatea armeană și-a construit biserică proprie în anul 1763. În 1850 din cei 2117 de locuitori ai comunei 510 s-au declarat armeni, în 1930 numai 30.

Biserica ortodoxă a fost construită în 1879, biserica catolică nouă în 1891-92 în locul celei construite în 1694. Între cele două războaie mondiale în sat a funcționat o tipografie, un cazinou și o bibliotecă care deservea și satele vecine.

Repere turistice

Clopotnița de lemn, din secolul al XIX-lea, este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992.

Căpâlna romano-catolică construită din donația familiei Bíró cu puțin înaintea ultimei invazii tătărești din 1694.

Biserica catolică armenească construită în 1781 din donațiile enoriașilor. Este îngrădit de un zid fortificat. Armenii și-au ținut propriul registru al nașterilor, căsătoriilor și deceselor încă din 1765.

Biserica ortodoxă. A fost construită în 1879 pentru credincioșii din cătunele din apropiere Făgețel, Cădărești, Coșnea, Pajiștea și Valea Șuliței

La ieșirea dinspre Ghimeș se află o altă clopotniță, dintr-o singură bucată de lemn, din secolul al XIX-lea.

La nr. 70. se află casa de locuit a lui Gergely Imre (casă din lemn din secolul al XIX-lea), este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992.

Un reper turistic important al zonei lacul de acumulare Frumoasa, construit în 1986. Lacul asigură alimentarea cu apă potabilă a municipiului Miercurea-Ciuc.

Hanul Frumoasa - Pensiunea "Kishavas"

Micul hotel de 80 de locuri a fost amenajat din clădirea ce deservea șantierul lacului de acumulare. Fiind clasificatt cu două stele, are camere cu 2, 3 și 4 paturi, cu baie, centrală termică proprie. Pensiunea un ștrand cu piscină în aer liber, terenuri de tenis, volei, minifotbal. Este locul preferat pentru cantonament subalpin a multor cluburi sportive. Iarna funcționează și un teleferic pe pârtia de schi din spatele hotelului.