Ținutul Ciucului

Sânmartin (Csíkszentmárton)

Este considerat centrul Ciucului de Jos, centrul "țării cartofului", începând din anul 1850 mulți ani la rând a fost centru regional, a avut mai multe mori și mai multe gatere. După datele recensământului din 1992 comuna are 1.312 locuitori. Fiind centru comunal, de Sânmartin aparțin alte 4 sate: Ciucani, Cozmeni, Lăzărești și Valea Uzului. Se situează la 17 km sud pe DN 12 de Miercurea-Ciuc și la 15 km de Băile Tușnad.

Băile comunale de odinioară (Băile "Sfânta Ana") astăzi nu mai există, dar a rămas izvorul de apă minerală, al cărui apă este consumată și astăzi de către locuitorii satului. Pârâul Fițag atinge doar partea de nord a comunei. Pârâul Uz se revarsă în Trotuș. În valea sa se află așezările ceangăiești Cinod (Csinód), Ghiurche (Gyürke) și Acloș (Aklos).

Biserica romano-catolică A fost construită între anii 1802-1817, în stil baroc (cu patru turnuri mici), este înconjurată de zid fortificat de piatră. A fost sfințită în 1817 (14 iunie) de către episcopul de Alba Iulia Radnai Sándor. Turnul bisericii este mai vechi, construit în 1749. Biserica este monument arhitectural, conform registrului monumentelor județului Harghita (1992).

Statuia Maicii Domnului din biserică datează din 1525. Până în 1870 a fost podoaba altarului principal, acum se află lângă zidul nordic în stare revopsită. Crucea aflată în capela bisericii, altarul și amvonul (ultimii doi din 1840, în stil clasicist) sunt de asemenea valoroase. Statuile bisericii au fost făcute de Hoffmayer Simon, un reprezentant de renume al școlii de sculptori de la Cluj din secolul al 18-lea. Deasupra altarului principal până în 1960 s-au putut vedea fresce. Orga bisericii a fost construită de meșterul brașovean Nagy József. Clopotul mic, cântărind 300 de kilograme datează din 1495. Clopotul mare, cântărind 800 de kilograme a fost făcut în 1688. Al treilea clopot este mai nou, a fost turnat în cinstea Sfăntului Ștefan, regele Ungariei în anul 1770.

Lângă drumul care duce la Sânsimion, în locul numit Vásárhely, se poate vedea capela din secolul al XVIII-lea, construită în stil baroc. Se numește Capela Trupul Sfânt al lui Iisus Hristos. Este monument arhitectural, conform registrului monumentelor județului Harhgita (1992).

Casa de rugăciuni reformată (Str. Pricipală nr. 25) a fost construită în 1847, din lemn.

Merită să fie vizitată și casa din Csipkeszer nr. 89 o casă din lemn, construită în 1827. Este monument arhitectural, conform registrului monumentelor județului Harghita (1992).