Ținutul Ciucului

Leliceni (Csíkszentlélek)

Vatra satului este la 5 km est de Miercurea-Ciuc, pe traseul DJ 123B. La intrarea în sat se află monumentul "Véreskép", un memento pentru victimele invaziilor tătărești.

Așezat la sud de Fitod, în valea pârâului "Banatoș", la sud de vechea vatră a satului, la poalele dealului "Bocskorok hegye".

Monumentul Vereskép sau Véreskép (Icoana însângerată) se află lângă DJ 123B la 4 km de Miercurea-Ciuc. Localnicii spun, că a fost ridicat în memoria victimelor invaziei tătărești din 1694, cănd, în acest loc trupele secuiești au reușit să înfrângă o hoardă tătărească și să elibereze prizonierii. Este o construcție masivă de 2*2*5,5 metrii, fără inscripție, cu urme de picturi murale, dar care nu se pot restaura, fiind abia vizibile. Construcția - în afara porțiunilor în care au existat picturile - este vopsită în roșu. Părerile privind originea și scopul original al construcției sunt contradictorii.

Biserica romano-catolică este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Biserica gotică se află în nordul satului, fiind o construcție din secolul al XV-lea. Forma actuală este urmarea restaurării și reconstrucției parțiale din 1806, anul construcției turnului bisericii. Este un frumos exemplu a goticii populare. Poarta sudică provine din perioada de tranziție dintre stilurile roman și gotic, din secolul al XIV-lea. Clopotul mare datează din 1502.

Altarul vechi al bisericii a fost donat de frații Czakó în 1510. În 1914 a fost dus în Muzeul Național din Budapesta, în prezent este una din piesele expoziției permanente ale Galeriei Naționale Ungare (Magyar Nemzeti Galéria). Este datat cu două inscripții încadrate de stemele familiei donatorilor și stema Ungariei din perioada respectivă.

Consfătuirile satului se țineau și la începutul anilor 1900 sub uriașul tei cu un perimetru de peste 3,7 metri din fața bisericii. Copacul este declarat monument al naturii, conform Registrului monumentelor județului Harghita (1992).