Ținutul Ciucului

Racu (Csíkrákos)

Vatra satului este pe lunca Oltului, pe malul stâng, la o altitudine de 786 m, pe traseul DN 12, la 11 km nord de Miercurea-Ciuc. Din centru, pe traseul DJ 124 spre est putem ajunge la Satu Nou, Văcărești și Mihăileni. În ianuarie 1992 a avut 1.164 locuitori.

Cea mai nordică așezare a Ciucului de Mijloc, este străjuit spre vest de vârful Harghita Racului (1758 m). La nord, printre dealurile "Bogát" și "Csere-domb" se află defileul de la Racu al râului Olt, limita naturală dintre Ciucul de Sus și de Mijloc.

Biserica fortificată romano-catolică este pe teritoriul Satului Nou, este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Una din cele mai vechi clădiri din fostul Scaun al Ciucului, monumentul datează din secolul al XIII-lea. Biserică banderială cu multe elemente caracteristice unei fortificații. Biserica originală a fost extinsă în anul 1574, ultima modificare importantă datează din 1758.

Principalul punct de atracție este turnul de 30 m înălțime construit cu o tehnologie foarte veche, cu var stins la fața locului, pe care sunt pictate cu roșu-brun semne zodiacale, unicat în estul Europei. La origini turnul a fost ornamentat foarte intens, din decorațiile originale se văd figuri antropomorfe, animale, motive florale, constelații și alte elemente decorative.

Sculpturile din lemn din interior datează din anul 1692. Istoricul franciscan Losteiner amintește de existența unei sculpturi făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, cu puteri similare celei de la Șumuleu, dar care a fost distrusă în anul 1602.

Există și porțiuni importante din zidul de apărare. În curtea bisericii se află monumentul preotului paroh Zöld Péter (1727-1795), opera sculptorului Ferencz Ernő (1980).

Conacul Cserei este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Construit în anii 1667-1674 este casa natală a istoricului și memorialistului Cserei Mihály (1667-1756. Opera sa principală, scrisă în Brașov în 1712 ("Nagyajtai Cserei Mihály Históriájában") este o cronică fidelă, cu anumite valențe literare a perioadei dintre 1661-1711 a istoriei Transilvaniei.

Băile "Oltbogát" este o mică baie cu ape minerale de interes local, cu 6 vane, cu apă mezotermală la o altitudine de 700 m. Funcționează numai în perioada de vară.

Căpâlna de pe muntele "Bogát" este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Este așezată pe dealul omonim, la 787 m altitudine. În apropiere s-au găsit vestigiile arheologice a unei așezări din epoca bronzului, perioada Latene și din evul mediu. Localnicii spun, că în evul mediu a existat o cetate în acest loc, probabil în secolul al XV-lea. După dispariția acestuia, în 1725 s-a construit o capelă din lemn.

Casa lui Háromszéki József, construit din lemn în 1837 este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992.

Monumentul eroilor primului război mondial din centru este opera lui Szervátiusz Jenő.

Ruinele Cetății Păgânilor Pogányvár se află la vest de vatra satului, la 7 km, pe un pisc aflat la altitudinea 1273 m. Ruinele, care se găsesc pe locul numit Muntele Várnáli sau Cetatea păgână. Probabil o fortificație din perioada Latene, folosit - conform vestigiilor arheologice - și în secolul I, apoi, după o perioadă de întrerupere și în evul mediu timpuriu. Mai târziu făcea parte de seria de fortificații din secuime, reconstruit în secolele XII-XIII, apoi folosit numai ca refugiu în cazul invaziilor tătărești pînâ în secolul al XV-lea. A fost demolat de trupele austriece.

În apropierea cetății trece poteca turistică spre vârful Harghita Mădărași (cruce albastră, 19 km, 870 m diferență de nivel, 7-8 ore de mers).

Satu Nou (Göröcsfalva)

Din centru pe traseul DJ 124 putem ajunge în sat, contopit aztăzi cu Racu. În anul 1593 apare în documente ca "Gömöcsfalva". Se află la 14 km nord de Miercurea-Ciuc, între Racu și Văcărești.

Biserica reformată a fost construită în 1801 în locul unei biserici mai vechi, din secolul al XV-lea.

Văcărești (Csíkvacsárcsi, Vacsárcsi)

Vatra satului se află în lunca pârâului Racu, între Satu Nou și Mihăileni, la 16 km nord de Miercurea-Ciuc. Originea denumirii este un mister pentru lingviști, nu există teorii valabile pentru originea denumirii.

Căpâlna mică construită în 1721 a fost extinsă în 1983-84.

Ruinele Conacului Sándor (secolul XVI.) sunt declarate rezervație arheologică.