Ținutul Ciucului

Cozmeni (Csíkkozmás)

Localitatea este vestită ca fiind una cu cea mai veche "Lege sătească" (1608). Aceste Legi sătești, caracteristice autonomiei și autoguvernării tradiționale secuiești au analogii în Europa vremii numai în cazul unor comunități din Țările de Jos. Conform datelor recensământului din 1992 are 1.403 locuitori.

Se află la distanța de 22 km de Miercurea-Ciuc, 10 km de Tușnad-Băi, 4 km de Sânmartin. Din sat putem ajunge la Lăzărești - 5 km - și pe DN 11B în bazinul Casin.

La est de sat se află Muntele Pleșuv (911 m), iar la sud-est dealul "Előhegy", printre care curge pârâul Cozmenilor. Satul are mai multe ape minerale, printre care una sărată, numită "Sószék".

Biserica romano-catolică este declarată monument conform registrului monumentelor județului Harghita din 1992. A fost construită între anii 1653-1670. Este străjuită de un zid de apărare fortificat. Pe zid putem vedea placa comemorativă din 1720 cu datele despre victimele ciumei din anul 1719 în Ciucul de Jos: morți 11.324, supraviețuitori 14.562; numai în Cozmeni 826 morți și 1.124 supraviețuitori. Zidul s-a dovedit insuficient în fața tătarilor lui Ali: biserica, împreună cu satul a fost mistuită de flăcări.

În secolul al XIII.-lea, dar nu mai târziu de conscripțiile papale în locul bisericii actuale a existat o biserică în stil roman, din care au rămas numai unele ornamente sculptate în piatră. Formele acestora arată o similaritate mare cu cele găsite în biserica din secolul al XII.-lea din Sinsonais - Franța. Mai târziu a fost complet reconstruită în stil gotic. Sanctuarul păstrează această stare, nacela păstrează numai parțial elementele gotice.

Nacela sub forma actuală are multe elemente caracteristice stilului baroc, porțile laterale provin din secolul al XV.-lea, restul elementelor provin din secolele ulterioare.

Orga bisericii este opera meșterului organist Boda József din 1899. În urma unui cutremur, în 1990 s-a găsit o pictură murală. Biserica poartă hramul sfinților Cosma și Damian, care, potrivit legendelor au fost medici.

Turnul bisericii este compus din mai multe nivele, primul este dinaintea secolului al XV.-lea, cu o poartă de intrare în stil gotic. Construcția a fost supraînălțată în 1771-1772 în stil baroc. Clopotele vechi au fost demontate de tătarii lui Thököli, una din ele fiind azi în turnul bisericii reformate din Târgu-Secuiesc.

Parohia și casa din lemn a lui Szőcs Lajos (nr. 202. Construit în 1882) sunt de asemenea declarate monumente conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992.

Crucea de piatră de stil baroc din 1710 din curtea parohiei este declarată de asemenea monument.

Trasee turistice recomandate:

  1. Excursie în pasul "Niergheș"
  2. Excursie pe Vârful Popii