A Gyilkostó és környéke

Békásszorosi útvonalak

16-os útvonal: Békás-szoros (850) - Kupás alja (1080) - Kupás hátsó mezeje - Kupás-nyak (1275) - Kupás első mezeje - Dancúrás-tető alatt (1500) - Vinkli-puszta (1445)

Jelzése: piros pont Menetidő: 4-5 óra Az út hossza: 8,5 km Maximális szintkülönbség: 650 m, télen nehezen járható.

Kiindulópontunk a Békás-szorosban a műút 29-es kilométerkövénél van. Kirándulásunk első, említésre méltó pontja az a kis tisztás, amelyen a szekérúton feljövő piros kereszt jelzéssel (7-es túraútvonal) találkozunk. Innen az ösvény kiszélesedik, inkább szekérútnak nevezhető, és pár perc múlva kiérünk a Kupás hátsó mezeje nevű irtás délkeleti csücskére. A tisztás egyik épületének helyétől már jól látható a Csíki-Bükk és a Gyilkos-havas és a havast érintő 12-es útvonal egy része. Fennebb még találkozunk két elhanyagolt forrással és egy tönkrement nyári szállással, majd további emelkedő után nemsokára a Kupás-nyak VIII/430-as erdészeti határkövéhez érünk, ahol már a Lapos-patak szurdokán feljövő piros háromszög jelzést is megpillantjuk. A közelben esztena látható. Tovább a nyakból utunk egy befüvesedett szekérúton a Kicsi-Kupás- és Lapos-patakok közé zárt gerinc jobb oldalán folytatódik, egy kilométer megtétele után a Kupás első mezejére érünk, ahol hideg forrásnál csillapíthatjuk szomjunkat. A forrás környékén a jelzés egy vizenyős útszakaszt szel át, majd fokozatosan emelkedni kezd és két kisebb dombon áthaladva kisvártatva bemegy az erdőbe. Itt már az 1518 m-es Kupás-Cohárd délkeleti oldalán járunk, húsz perc múlva ösvényünk derékszögbe megtörik, és hirtelen jobbra fordul. Az ösvénytől pár lépésre hus forrásra bukkanunk. Az erdőben haladó ösvény lassan emelkedik, nagy ívben megkerüli a Dancúrás-patak fejét. Erdészeti jelzésekről ítélve könnyen rájövünk, hogy gerincen járunk, 700 m-es kapaszkodó után az 1519 m magas Dancúrás-tetőt kőhajításnyira közelítjük meg. Itt vigyázni kell az ösvényünkből leágazó kisebb-nagyobb csapásokra és ösvényekre, mert könnyen utat téveszthetünk. Hatszáz méteres erdős-bozótos terepen való ereszkedő után elérjük a szekérutat, mely a Lapos-völgy felé lejtő irtás peremén halad végig. A szekérúton kb. 20 perc alatt érünk ki a Vinkli-pusztára. Az útvonal utolsó szakaszán elég gyér a jelzés, ezért a békási és gyergyószentmiklósi erdészeti hivatalok határát képező erdészeti határkövek segítségét is igénybe vehetjük, valamint az őket összekötő határjelzést. Így a Dancúrás-tetőtől sorban 394, 392, 404, 390, 274 és 389-es erdészeti határköveket fogjuk érinteni, ezek természetesen a gerincen sorakoznak fel. A Vinkli-puszta épületromjainál már elérjük az 1-es útvonal kék sáv jelzését, ezt követve vagy a Pongrác-tetőre, vagy a Kis-Cser-havasra lehet eljutni.

17-es útvonal: Békás-szoros (850) - Lapos-szoros - Kupási tanyavilág - Kupás-nyak (1275) - Békás-szoros (850) (körút)

Jelzések: piros háromszög, a Kupás-nyaktól piros pont Menetidő: 3 óra Az út hossza: 5 km Maximális szintkülönbség: 425 m, télen meredeksége miatt nehezen járható.

Kirándulásunk kiindulópontja a szoros lakott területe a műút 29-es kilométerköve. A szoros a piros háromszög jelzés mentén járható le, mely az egykori Gyopár villa helyétől, a tisztásról indul északkeleti irányba. Az egyre meredekebb ösvény vegyes erdőbe kapaszkodik fel, 200 méter mászás után a Lapos-patak egyik legnagyobb zuhataga fölé érünk. Újabb 600 méter kaptató után a Lapos-Kucsma sziklafala alatt halad el ösvényünk, a patak túlsó partján pedig az Oltár-kő fala zárja le kelet felé a kilátást. A meredek turistaösvényt tovább követve, nemsokára a Lapos-patak kanyonja fölé kapaszkodunk fel. Fokozatosan az ösvény a Kupás-kő fala alá kerül, vele szemben pedig a Bardócz-kő (Lapos-fal) letörései állnak őrt. Számos ledőlt fa és bemohásodott csutak akadályozza meg az előre jutást, nyilak és felkiáltójelek figyelmeztetik a természetjárókat az ösvény irányára. Nemsokára végéhez érünk a meredek kapaszkodónak, lejteni kezd az ösvény és beereszkedik a patak közelébe. A Bardócz- és Kupás-kő közé zárt patakon még egy jelentősebb zuhatagot láthatunk. Majd lassan a patak mentén helyenként áthajló sziklák alatt haladva, kikeveredünk a szorosból. A kupási tanyavilág kerítései közelébe érve, az ösvény balra, nyugatnak fordul, és fél kilométert a kerítések közelében kapaszkodik. A fél kilométeres szakasz megtétele után újból balra, délnek fordul a jelzés és felível az 1275 méter magasan fekvő Kupás-nyak VIII/430-as erdészeti határkövéhez. A nyakból körültekintve a sok más havas mellett a Munticsel és a Csalhó sziklatömbjei hívják fel magukra a figyelmet. A Kupás hátsó mezején leereszkedve, a piros kereszt jelzés végpontjának érintésével visszasétálunk a piros pont jelzés mentén a kirándulás kiindulópontjához.

18-as útvonal: Békás-szoros (850) - Cifra-nyereg (1002) - Déli-fal kilátópontja (1060) - Mária-kő (kilátó) (1048)

Jelzése: sárga háromszög, a Cifra-nyeregtől jelzetlen Menetidő: 1,1/2 óra Az út hossza: 2,5 km Maximális szintkülönbség: 210 m, minden évszakban járható

Kirándulásunkat a Békás-szorosból az egykori Gyopár villa helyétől kezdjük. Első szakaszban felsétálunk a Kis szerpentinen a Kőkapu közelében végződő sárga háromszöggel jelzett szekérút végpontjáig. A szekérúton a sárga háromszög jelzés mentén a Cifra-nyeregbe kapaszkodunk fel. Természetesen a Cifra-nyereg Gyilkostó üdülőtelep központjából is megközelíthető szintén a sárga háromszög jelzés mentén. A Cifra-nyeregbe az út bal oldalán kerítéssel bekerített kaszáló közepén egy összedőlt nyári szállás van. E mögött északkeleti irányba felkapaszkodó köves, kavicsos, bozótos vadcsapáson mászunk fel. Felérve a csúcsplatóra, ösvényre bukkanunk, melytől keletre pár méteres kitérő után az első kilátási lehetőség a Kis-Békás szurdoka felé nyílik. Ez a Déli-fal kilátópontja (1060 m). Visszatérve az ösvényre, vonulunk végig a csúcsplatón és rövid ereszkedő után az 1021 méter magasan levő nyeregbe érünk. Innen mindössze kétszáz méterre északkeleti irányba van a Mária-kő kilátópontja az Északkeleti-fal 1048 méteres csúcsán. Háromszáz méter mélységben tekinthetünk innen le a Kis-Békás-patak torkolatára az ottlevő játékárusok és személygépkocsik apró kis pontocskáknak tűnnek. Szép kilátás nyílik továbbá számos sziklafalra és környező havasra is.

19-es útvonal: Békásszoros falu (660) - Munticsel-barlang (850)

Jelzése: jelzetlen Menetidő: 1/2 óra Az út hossza: 1 km Maximális szintkülönbség: 190 m, könnyu, rövid gyalogtúra

Ez az egyetlen olyan útvonal, mely Békásszoros faluból indul ki. A Munticsel (Hóvirág)-barlang séta a 12/C jelzésű muút 34+100 kilométerkövétől kezdődik. Itt autóbuszmegálló is van, a Gyergyószentmiklós-Piatra-Neamt vonalon közlekedő menetrend szerinti autóbuszjárattal lehet idáig utazni. Az autóbuszmegállónál már látható a Glod-kő keleti oldalán emelkedő hosszú lépcsősor, amely mellett keskenynyomtávú vasutat fektettek le. Miután a közel négyszáz lépcsőfokon felballagtunk, utunkat egy állandóan sáros, tanyakerítések között húzódó szekérúton folytatjuk. A meredek szekérút pár perces mászás után vízszintes területre ér. Újabb kétszáz méteres komoly kaptató következik, majd újból egy vízszintes rész. Még néhány percet kapaszkodunk a szekérúton, mely aztán a tanyák felé tér el, túránk tovább vizenyős ösvényre terelődik át. Kisvártatva forrásokra bukkanunk, majd közelebbről elérjük a kaszálók és a községi legelők közötti határkerítést. Átugrunk a kerítésen, párperces kapaszkodó után az ösvény a barlang bejáratánál levő sziklateraszra ível fel. A barlang látogatásához szükséges zseblámpát vinni, bemenetel előtt ajánlott átöltözni, olyan ruhát felvenni, amit nem sajnálunk, esős idő esetén jó gumicsizmát is húzni.