A Csíki Havasok

A csíki havasok déli részének turistaösvényei

16-os útvonal: Úzvölgyi tábor - Baska sarka (1237 m) - Nagy-Baska (1358 m) - Baska-bérc (1374 m) - Altízi-Piripó (1251 m) - Hegyesnyak-Baska e.k. út - Répát-tető (1291 m)

Jelzés: piros kereszt, helyenként hiányos Hossza: 16 km Menetidő: 5-6 óra Szintkülönbség: 700 m Kapcsolódik: az 1-es turistaúthoz Jellemzés: Csak nyári túrára alkalmas útvonal.

Az Úzvölgyi-telep ifjúsági táborától indul a turistaösvény. A táborral szemben átmegyünk az úton és az Úzon. Balra térünk (délkelet) egy szekérúton, mely egy fiatal ültetett fenyőerdőn halad át. Mielőtt az erdőbe bemennénk, átlépünk egy kis patak (Tölgyes) vékony szalagján. Az ösvény az erdőben kanyarog felfelé szerpentinezve, mígnem egy kicsi tisztásra ér. Az erdőben a kapaszkodó egyre nehezebbé válik. Eddigi délkeleti irányú utunk a Baska sarkánál (1237 m) dél-délnyugat irányba vált. Egy balra lemenő ösvényt is el kell hagynunk a Baska sarka előtti ponkon. Most már a Baska-havas főgerincén vagyunk. A gerinc lépcsőzetesen emelkedik, minden magasabb pont után egy lapos nyereg következik. Az elindulástól számított 1 1/2 óra után a Nagy-Baska csúcsához (1358 m) érkezünk. Tovább megyünk a hullámos és egyre szélesebbé váló gerincen, melynek ezen a részén a Baska-patak felőli oldala nem annyira meredek, mint a túloldali Veresvízé. A Baska-bérc (1374 m) után az erdei út ösvénnyé szűkül, meredek domboldalon ereszkedünk alá, miközben észrevehetően jobbra (délnyugat) kanyarodunk. Az ösvény továbbra is a nagyon éles gerincen halad a kanyar után újból délnek tartva. Újabb 3 km után az Altízi-Piripó (1251 m) nagy pusztájához érkezünk, mely a csúcstól befelé a Baska-patak völgyébe lejt. Alattunk a Baska szurdokvölgye kanyarog. A szemben lévő hegyvonulat a Csíki-havasok keleti ága, a gerincén sorakozó nagyobb csúcsokkal, mint: az Úz-völgy fölötti Káposztás-havas, a Bobiska, a Kopacág, a Csutakos, a Répát- és Füge-tető. A pihenő után a tisztás felső szélén, az erdőhatáron folytatjuk utunkat. Átmegyünk egy keskeny erdősávon (250 m), amely a Feltízi-Piripó (1204 m) pusztájára vezet. Ez a tisztás egy enyhe lejtésű hegynyeregben van. Ösvényünk a nyereg alján találkozik egy erdei úttal. Tovább ezt követjük. Az út délnyugatra (jobbra) kanyarodik és egy nagyon keskeny élen, ami több patak vízválasztója - neve Hegyesnyak - leereszkedik a Baska patakból a Lassúág patakba átmenő lassú, de egyenletes emelkedő következik két kilométeren át, majd a völgyfejből kijutunk a Répát-tető keleti leágazására. A Répát keleti nyúlványának 1288 méteres magaslatát a déli oldalon kerüljük meg, így maradva nagyjából azonos szinten (1250 m), majd a Nagy-Répát-csúcs (1291 m) előtt kikaptatunk (40 m szintkülönbség) a gerincre. A Répát-tetőn csatlakozhatunk az 1-es és 17-es utakhoz, vagy a Baska völgyén leereszkedve visszatérhetünk az Úz völgyébe.

17-es útvonal: Kászonfeltíz - Répát pataka - Kis-Répát (1165 m) - Nagy-Répát (1291 m)- Füge - tető (1189 m)- Bor feje (1038 m) - a "Kászon Gyöngye" borvíztöltő - Borvíz pataka - Kászonjakabfalva

Jelzés: hiányos piros pont Hossza: 20 km Menetidő: 6-7 óra Szintkülönbség: 610 m Kapcsolódik: az 1-es és 16-os utakhoz Jellemzés: Minden évszakban járható.

Kászonfeltíz felső végétől a Kászon-patakot követő e.k. úton indulunk a túrára. Jó egy km után ágazik el jobbra egy másik e.k. út a répát-pataki. A Répát patakon 2 kilométert felfelé haladva elérkezünk a Kis- és Nagy-Répát-patakok találkozási pontjához. Innen még megteszünk kb. 500 métert a Nagy-Répát e.k. útján, amikor egy erdős dombocska mögött megpillantjuk az első, balról bejövő patakot. Ebben a pontban két út között választhatunk: - a 17/A útszakasz a bal oldali patak mentén felvezet a Kis-Répát (1165 m) hosszú gerincének élére, ahol erdő és legelőkön át a negyedik kilométerben megérkezik a Nagy-Répát csúcsára. Ez a jelzett út. - a 17/B útvonal tovább halad a Nagy-Répát-patak mentén a régi répáti borvízpalackozó és fürdőhely romos telephelyéig. Itt az e.k. út véget ér. Előnye, hogy megkóstolhatjuk a kitűnő répáti borvizet. Tovább az e.k. út erdei úttá alakul. Kb. 600 m után egy bal oldali hegylábon a szintgörbéket átvágva meredeken kapaszkodik fel egy összekötő út a Kis-Répát gerince és a Nagy-Répát völgye között. Ez az út nem jelzett. A másfél kilométeres kapaszkodó az erdő között egyenesen a Nagy-Répát csúcsára visz. A Nagy-Répátról 5 kilométeren át végig a gerincen a Füge-tetőig erdőben haladunk, ahol ha ritkán is, de felfedezhetünk egy-egy piros csík (1-es út) jelet, amelyek itt együtt jelennek meg a piros pontjelzéssel. A jobbra és balra leágazó ösvényekre nem figyelünk, szigorúan betartva az elég kanyargós és dimbes-dombos gerinc vonalát. A Füge-tető tisztásán pihenés közben megint körültekinthetünk, majd újból erdőben folytatjuk utunkat, a Mocsvár (1145 m) tetején keresztül a Bor feje (1038 m) jókora tisztásáig. A terepnek enyhe bemélyedése van. Erre figyelve, nehogy tovább menjünk a gerincen, megkeressük a puszta szélén az egyetlen jobbra letérő utat. Ez vezet tovább a Borvíz-patak katlanjának belső felén, menedékesen ereszkedve lefelé, 2,5 km után a „Kászon-gyöngye" borvíztöltődéhez. A patak mentén befelé jövet 3-4 forrás vizét is megkóstolhattuk, de a legjobb mégiscsak a „Kászon gyöngye". Két forrása van, az egyik a palackozó udvarán betongyűrűbe foglalva, a másik bent a gyár töltőtermében. Mindkettő hozzáférhető. Három kilométeres gyaloglás után a Borvíz-patak útján megérkezünk Kászonjakabfalvára, túránk végpontjára.