A Csíki Havasok

Túraútvonalak a Csíki havasok északi tömbjében

3-as útvonal: Tarkő vasúti megálló - Sötétpatak - Kondra kereszt - Hármas kő (Három-kő, 1472 m) - Tarkő vasúti megálló

Jelzés: piros kereszt a Kondra keresztig, tovább jelzetlen Hossza: 18 km Menetidő: 5-6 óra Szintkülönbség: 700 m Kapcsolódik az 1-es úthoz. Jellemzés: Bár egész évben járható, télen csak csoportoknak és tiszta időben ajánljuk.

Ha vonattal érkezünk Gyimesközéplokra a Tarkő megállón szálljunk le (501-es vasútvonal, 120 km Adjudtól, 29 km Csicsótól). A Tatros völgyi országúton (12/A) átlépve bekanyarodunk jobbra az első mellékutcába, amely hosszan követi a Tatros jobb partját, majd bő kilométer után felkanyarodik Sötétpatakába, megkerülve az Erős-hegy lábát (1132 m). Újabb kilométer után még szűkebbé válik a völgy. Sötétpatak híres borvízfürdőjénél járunk (balra), amely nyáron néhány káddal, melegített borvízzel üzemel. Néhány száz méterrel tovább ugyancsak a Sötét-patak jobb oldalán egy kis utca és néhány ház bújik meg egy szűk völgyecskében. Itt érdemes a széthúzható, rudakból álló kaput átlépni és megkóstolni a Gyimesek legjobb ízű borvizét. Visszatérve a falu főutcájára tovább folytatjuk utunkat. Két kilométer után elhagyjuk az utolsó házakat is. Innen az utat erdőkitermelő útnak nevezhetjük, amely a mind keskenyebbé váló völgyben fenyőerdővel borított, meredek hegylábak között kanyarog a Sötét-patak mentén. Újabb másfél kilométer után az e.k. út Sötét- és Heveder patakok találkozásánál balra kanyarodik. Hosszú séta következik a kényelmes úton a Határ- és a Sötétpatakok közötti hegyláb oldalában kiérve a Csíki-havasok főgerincére. A két út találkozásánál egy-két halvány turistajelzés is feltűnik a fenyőfákon. Jobbra térünk az e.k. útról, amely Csík felé halad. 500 méteren még a hosszúkás gerinc tisztásán haladunk, majd felfelé kapaszkodunk egy kis erdőben. Innen kijutva egy félig csupasz ponkocskához (1403 m) érkezünk. Nem megyünk fel a tetejére, hanem az erdő szélét követve megkerüljük a Heveder-, majd a Sötét-patak völgyfejeit. Nemsokára egy nyeregben vagyunk a Rez-tető (1430 m) és a főgerinc egyik előreugró sarkantyúja között, melyet kis erdőfolt borít az északi oldalán, egy vízmosás szélén. A nagyon meredekké váló út a kis erdőben vezet fel a Kondra keresztig. Több turistaút itt találkozik. A kereszttől minden irányba csodaszép panoráma tárulkozik ki szemünk előtt. A pihenő után visszafelé indulunk, délnek kanyarodva a Hármas-kő (1471 m) felé. Jelzett út nincs, de a térképet követve a Hármas-kő alatti pusztáról balra (kelet) térünk Antalokpataka falucskába, majd Gyimesközéplokra a főút és vasút mellé.

4-es útvonal: Gyimesközéplok - Hidegség - Jávárdi pataka - Jávárdi-patak szurdoka - Terkő-nyereg (1300 m) - Gálkútja pataka - Balánbánya

Jelzés: piros kereszt Balánbánya és a Terkő-nyereg között, az út többi része jelzetlen Hossza: 18 km Menetidő: 6-7 óra Szintkülönbség: 500 m Kapcsolódik az 1-es úthoz Jellemzés: Minden évszakban járható, nemcsak gyalog, kerékpárral, motorkerékpárra és terepjáróval is. Télen gyönyörű szánút.

5 kilométerre a Hidegség pataknak a Tatrossal való találkozása után (Gyimesközéplok) az első nagy, jobb oldali völgy a Jávárdi pataké (balra). Hidegség, a település a Bán-hegy (1133 m) és az Orodik (Orogyik) havasa (1297 m) közötti széles völgyben foglal helyet. Mindkettő a Tar-havas (Mtii. Tarcaului) területéhez tartozik. Jávárdipataka település házcsoportjai 3 km hosszúságban sorakoznak az azonos nevű patak mentén. Az első részén széles völgy felső szakasza mind jobban elkeskenyedik és szurdokvölgy jelleget kap. A patak felső végénél kikapaszkodva elhaladunk a 3-as legelőgondozó egység villaszerű épülete közelében. Megérkeztünk a Terkő-nyereg széles pusztájának keleti felébe. A helyen esztena is van. Átvágunk a pusztán, miközben még két nyári szállást hagyunk el bal kéz felől. Ott, ahol az út enyhén lejteni kezd nyugat felé, keresztezzük a Terkőről (Nagy-Hagymás-vonulat) lejövő gerincösvényt. Jobbra-balra kisebb sziklakibúvások tarkítják az út lejáratát Balánbánya felé. A Nagy-Hagymás óriási mészkőfalának (Öcsém, Egyeskő) lenyűgöző látványában, ellenkező irányban a Naskalat hullámos, legelőkkel borított hegyvonulatában gyönyörködhetünk. A turistaút nagyon meredeken, több hirtelen kanyarral ereszkedik alá a Gálkútja- és Bálint-patakok találkozási pontjához. Felső, kezdeti szakasza az Ördög hágójának nevezett rész. Az út mellett két nagyon bővizű karsztforrás tör a felszínre. Lenn a patakok találkozásánál két erdésztanya is van. Megérkeztünk az Olt völgyébe; választhatunk, merre folytatjuk utunkat: Balánbánya vagy Csíkszentdomokos felé.

5-ös útvonal: Csíkszentdomokos - Balánbánya útja (DJ 125) - Pásztorbükk(1231m) - Kondra - kereszt - Naskalat-gerinc

Jelzés: piros kereszt (nagyon hiányos) Hossza: 9 km a Szabók pataktól Menetidő: 3-4 óra Szintkülönbség: 790 m Kapcsolódik: az 1-es turistaútba Jellemzés: Inkább nyári időszakban járható, télen csak csoportosan és jó időben.

Csíkszentdomokosról a Balánbányára vezető aszfaltozott úton jövünk fel a Szabók-pataknak az Olttal való torkolatáig, a menetrendszerű autóbuszjáratok egyikével vagy személygépkocsival. A Szabók-pataka mellett lévő szekérúton először egy kaszálón haladunk, amit később a patak mindkét oldalára kiterjedő erdő vált fel. Keskeny ösvény kaptat fel meredeken a domboldalon, 800 méter után Pásztorbükkre érünk. Ritkás nyírfaligetben beton alapú vaskereszt jelöli Báthory Endre, a vértanú fejedelem halálának színhelyét. Mellette kőből rakott szabadtéri oltár áll. A túra folytatására két lehetőség adódik: visszamenni a Szabók-patakába és ennek útját követve kapaszkodni fel az Átalagnyíre (1231 m) gerincére, vagy az emlékkereszttől keletre majd északkeletre fordulva követni a ligetes, bokros kaszálókon a Pásztorbükk keskeny gerincét az Átalagnyíréig. A kaszálón át két kilométer hosszúságban nincs semmiféle út. Az Átalagnyíre tetejétől még majdnem három kilométeren vezet a széles szénahordó út, kaszálókon, mogyoróbokros, nyírfás ligeteken át. A hosszú nyitott tér után hűs, sötét fenyőerdőben ballagunk a Naskalat- és Átalag-patakok közötti, egyre keskenyebbé váló hegygerincen. Ez a szakasz két kilométer hosszú. Rajta apró dombocskák váltakoznak alig bemélyedő, lapos nyergekkel. Az utolsó szakasz, miután kiértünk az erdőből, egy meredek havasi legelő. Teteje széles, lapos térséggé tágul. Megérkeztünk a Kondra-kereszt és Szalamás-tető közötti hegynyeregbe, ahol bekapcsolódva a gerincösvénybe (1-es út) még két kilométert sétálunk a Naskalatig.