Eseménynaptár

Prímások találkozója

Ezt a rendezvényt 1997-ben szervezte meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Domokos Pál Péter Alapítvány. A szükség hozta létre, mert a hagyományos népzenét játszó zenekarok és prímások helyzete az idő folyamán egyre aggasztóbbá vált. A felgyorsult világunkkal együtt járó változás hozza magával azt a szomorú tényt, hogy a jelenkor embereinek meghatározó hányada nem igényli a hagyományos népi muzsikát játszó zenekarok által szolgáltatott zenét. Így ezek a zenekarok kiöregednek, és idővel megszűnnek létezni, az általunk játszott gazdag népzenei anyagot pusztulás veszélyezteti.

A Prímások Találkozója rendezvény éppen ennek a népzenei anyagnak a megmentése érdekében jött létre. A meghívott zenekarok repertoárjának népzenei szempontból értékesebb részét modern stúdiótechnika segítségével rögzítik. A teljes anyag azonban nagyon gazdag, ezért a találkozót folytatni kell más prímások bevonásával a felgyűjtött anyag gyarapítása érdekében. Ha arra gondolunk, hogy a már kihalt prímások mennyi értéket vittek magukkal a sírba, akkor megérthetjük a rendezvény fontosságát és időbeni sürgősségét.

A rendezvény másik célja a rögzítés és mentés mellett a hagyományos népzene megismertetése, a mai néző illetve hallgatóközönség számára. Ennek érdekében a meghívott zenekarok gálaműsoron léptek fel több alkalommal is, amelynek jól előkészített programja van. Az eddigi gálaműsorok nagy sikernek örvendtek, a rendezés ötletességének, a nagy érdeklődésnek, a jó szervezésnek és nem utolsó sorban a zenekarok magas művészi produkcióinak köszönhetően.

A jó minőségben rögzített, ez által megmentett népzenei anyag felbecsülhetetlen értéket képvisel és a még fel nem gyűjtött anyag gyűjtését a rendezők szükségesnek, és így természetesen kötelességüknek érzik.

2000 augusztusa óta a rendezvényt a Csíkszeredai Városnapok keretében tartják meg.